Deegrecept pizza
Voor dit deeg heb je een sterke bloem nodig en een lange rijstijd in de koelkast. Het resultaat is een luchtige, krokante bodem. De deegrecepten worden altijd weergegeven in procenten. Dit noemen we bakkerspercentages. Daarbij gaan we altijd uit van het gewicht van de bloem. Die wordt op 100% gezet. De andere ingrediënten zijn dus in gewicht een percentage van de bloem. Dus 53% water is bij 1 kilogram bloem 530 gram. Maar hoeveel pizzabollen gaan er uit 1 kilogram bloem? Daarvoor bepaal je eerst het gewicht van je bol, bijvoorbeeld 200 gram Die 200 gram bestaat uit bloem, water, gist, zout en olie. Tel alle procenten van het recept bij elkaar op. In dit geval is dat 157,5%. Nu deel je de 200 gram door 157,5 en vermenigvuldig je het met 100 (het percentage van de bloem).
Je komt op 126,98 gram bloem per pizzabol. Uit 1 kilogram gaan bij dit recept dus bijna 8 bollen.
1 Kneed het deeg 6 minuten in de mixer of met de hand
2 laat het 10 minuten rusten en verdeel het in porties van 200 gram.
3 bol het deeg op en laat het minimaal 20 uur in de koeling rusten.
4 haal het deeg uit de koeling en laat het 3 tot 4 uur rijzen bij kamertemperatuur,
Soort bloem:
W300 of sterker
Rijstijd 24 uur of langer
Ingrediënten:
Bloem | 100% | 500 gr | 250 gr |
Koud water | 53% | 265 ml | 133 ml |
Zout | 2% | 10 gr | 5 gr |
Olie | 2% | 10 ml | 5 ml |
Verse gist | 1,5% | 10 gr | 5 gr |
Gebruik je gedroogde gist dan is de verhouding 1 op 3.
Gedroogde gist | 0,5% | 2,5 gr | 1,25 gr |
Tip Heb je in je koelkast geen ruimte om meerdere deeg bollen apart te laten rusten? Vorm dan al het deeg tot één bol en laat het bijvoorbeeld in een plastic zak rijpen in de koelkast. Verdeel het de volgende dag pas in porties en bol het op. Laat het buiten de koeling rijzen.