Spelt brood

 

Ingrediëntenlijst

  • Voor het deeg
  • 500 gram speltmeel
  • 500 gram speltbloem
  • 20 gram bakkers gist of 15 gram droge gist.
  • Bij brood dient u ongeveer 15 gram droge gist per 1000 gram meel aanhouden.
  • 20 gram zout
  • 60 gram boter of margarine, op kamertemperatuur
  • 600 ml water, lauwwarm
  • Toe te voegen: 1% van het bloem of meelgewicht. Voorbeeld: 1000 gram  meel/bloem en 10 gram spelt-verbetermiddel.

Speltbrood bakken

Maak van alle ingrediënten voor het deeg een soepel brooddeeg. Kneed het deeg goed en lang door, minimaal 10 minuten. Dit zorgt ervoor dat het brood straks goed gaat rijzen. Meng aan het einde van de kneedtijd de stukjes walnoot door het deeg. Laat het deeg afgedekt 1/2 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.

Sla het deeg door en weeg het af in stukken. Laat het hierna nog een keer een 1\2 uur rijzen.

Vet een broodvorm in met boter. Kneed het gerezen deeg nog kort door en duw dit vervolgens plat. Rol het deeg op tot een rol die lang genoeg is voor de broodvorm. Leg het deeg met de naad naar beneden in de broodvorm en dek dit losjes af met plasticfolie. Laat het brood nogmaals 1 uur rijzen.

Verwarm intussen de oven voor op 200 °C. Bak het brood in 35 tot 45 minuten goudbruin en gaar. Haal het brood na het bakken uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.